2. júl 2024|
BBC micro:bit

Micro:bity a dejepis

Ako zatraktívniť históriu pre žiakov, ktorých to ťahá skôr k technickým predmetom? Občas stačí jedna zaujímavá aktivita a počiatočný nezáujem alebo nechuť zaoberať sa dejepisom je fuč.


MicroEnigma Dansa, Gymnázium, Alejová 1, Košice

“Keď ja som skôr technický typ, mňa dejepis nebaví.”

Ako zatraktívniť históriu pre žiakov, ktorých to ťahá skôr k technickým predmetom? Občas stačí jedna zaujímavá aktivita a počiatočný nezáujem alebo nechuť zaoberať sa dejepisom je fuč. Jedným zo spôsobov, ako motivovať žiakov zaoberať sa témami, ktoré im nie sú blízke, je vytvoriť netradičné prepojenie medzi „nudným“ predmetom a technológiami. V našom prípade sa týmto motivačným prvkom stal edukačný hardvér BBC micro:bit. Pri akých aktivitách alebo témach je možné micro:bity na dejepise využiť? Tu je pár tipov:

Úvod k novej téme.

Chcete žiakov zaujať a motivovať k preberaniu novej témy? Ideálny spôsob je vymyslieť otázku, cez ktorú vytvoríte úvod k novému učivu a žiaci odpovedia pomocou micro:bitov. Viete, ako sa na naše územie dostal orgován, marhule a jedlé gaštany? – vyhodnotíte, koľko žiakov odpovedalo áno a tí môžu svoje odpovede napísať na tabuľu. Je medzi nimi správna odpoveď? Ak sa dostanete k správnej odpovedi, že na naše územie sa tieto rastliny dostali vďaka Osmanom, spravili ste práve úvod k bitke pri Moháči a jej dôsledkom pre územie Slovenska.

Opakovanie učiva

Žiaci pomocou micro:bitov odpovedajú áno/nie, pravda/lož či a)/b) na rôzne otázky alebo tvrdenia, ktoré im čítame. Napríklad: „Prvá svetová vojna vypukla 11.11. 1918“ - je to pravda alebo lož? Výsledky takéhoto svižného kvízu môžete následne spoločne vyhodnotiť a zistíte, kto bol najrýchlejší, kde majú žiaci ešte medzery a ktoré učivo už dobre ovládajú. Ak máte výnimočne súťaživých žiakov a žiačky, môžete si spustiť prezentačný mód MakeCode na interaktívnej tabuli a spustiť odpočítavanie. Správne odpovede vieme s pomocou micro:bitov aj počítať, čo je výhoda pri tímovej súťaži - ktorý tím mal najviac správnych odpovedí?

O stupeň vyššie aktivitu povýšite, ak necháte takýto kvíz pripraviť samotných žiakov – triedu rozdelíte na niekoľko skupín, ktoré si pripravia otázky či tvrdenia z daného učiva a následne sa medzi sebou skupiny vyskúšajú. Môžu naprogramovať rýchlosť, správnosť aj počet správnych odpovedí. Žiaci si tak hravou formou precvičia učivo, no zároveň sa naučia tvoriť otázky, vyhľadávať v texte informácie a vyhodnocovať výsledky.

Pokiaľ sa dohodnete vopred s kolegom alebo kolegyňou, môžete aktivitu na dejepise prepojiť s matematikou a precvičiť si napríklad učivo o percentách – koľko percent žiakov odpovedalo na otázku správne, ak ich bolo 14 z 25?

Dejepisné hádanky

Niektoré osobnosti alebo udalosti z histórie sú tak výrazné a ľahko rozpoznateľné, že stačí pár nápovedí a každému je jasné o kom alebo o čom hovoríte. Čo tak vytvoriť v tímoch animácie, ktoré odkazujú na konkrétnu udalosť alebo osobnosť a potom navzájom hádať o čo sa jedná?

Šifrovanie správ

Ako šifrovanie funguje a ako súvisí s dejepisom? Počas druhej svetovej vojny zohral významnú úlohu šifrovací stroj Enigma. Vytvorte si vlastnú malú Enigmu s pomocou micro:bitov a máte zaručené, že žiaci len tak ľahko nezabudnú na to, akú úlohu zohralo šifrovanie v minulosti a aké dôležité je pre nás aj dnes.

Toto je iba pár tipov na prepojenie dvoch zdanlivo nespojiteľných predmetov. Aj takýmto spôsobom je možné motivovať k objavovaniu histórie aj žiakov a žiačky, ktorí považujú dejepis za nudný. Možno aj vďaka takémuto zážitku vám v triede vyrastie budúca dizajnérka počítačových hier s historickou tematikou alebo fanúšik vedomostných kvízov.