8. október 2024|
BBC micro:bit

Novinky v Microsoft MakeCode aj v tomto školskom roku

Určite už mnohí z vás Microsoft MakeCode poznáte, pravdepodobne ho aj využívate na vyučovacích hodinách. Tento školský rok prichádza MakeCode s novými prvkami, ktoré dokážu zefektívniť prácu s BBC micro:bitom. Na čo sa môžete tešiť Vy, ale aj Vaši žiaci a žiačky?


Ukladanie jednotlivých verzií programu

Najväčšou novinkou je ukladanie jednotlivých verzií, v slovenčine ho poznáte aj pod názvom “verziovanie”. Dostanete sa k nemu cez tlačidlo Nastavenie a následne Version History (História verzií). Tá sa zobrazí na pravej strane obrazovky. Verzie sa ukladajú dvomi spôsobmi:

  • automaticky,
  • pri zdieľaní programu.

Takisto máte štrukturálny prehľad, v ktorý deň a v aký čas sa jednotlivé verzie vytvorili. Pokiaľ ste ich zdieľali, pri verziách je zobrazená aj ikona zdieľania.

Ako to využiť? Doteraz bolo možné robiť spätné kroky iba tlačidlom späť o krok. Takto môžete vidieť jednotlivé verzie a vrátiť sa k nim aj po pár dňoch. Okrem toho sú pri verziovaní dostupné 2 funkcie:

  • uložiť kópiu (save a copy) - vytvorí program s vybranou verziou,
  • obnoviť - obnoví vybranú verziu.

Nové bloky a dizajn

Všimli ste si nové bloky? Jedným z nich je char code from “this” at 0, ktorý nájdete v skupine Text. Tento blok vráti ASCII kód znak v reťazci na zadanej indexovej pozícii.

Na čo treba pamätať?

  • Indexovanie začína vždy od 0, takže prvý znak v reťazci číslujeme (zľava) nulou.
  • Blok vráti ASCII kód, teda číslo.

Ďalšou novinkou je update PINov. V skupine Kolíky, v časti Viac, nájdete digitálny či analógový PIN. Ten dokážete priradiť do premennej a následne pracovať s PINom pod názvom premennej. Už si nemusíte pamätať, čo máte pripojené na jednotlivé PINy.

Kontrastný okraj pre vnorené bloky je ďalšou užitočnou novinkou, ktorá Vám zlepší čitateľnosť programu. Predtým boli okraje čiernou farbou, teraz sú v kontrastnej bielej, pri ktorej vidíte jednotlivé bloky aj vtedy, keď sú vnorené do bloku rovnakej farby (teda skupiny).

Spoľahlivosť WebUSB

WebUSB je protokol, ktorý dokáže komunikovať s našimi USB zariadeniami v počítači alebo notebooku. Vďaka nemu môžete spárovať micro:bit a prehliadač. Pokiaľ všetko funguje správne, hex súbor do Vášho micro:bitu stiahnete pomocou jediného kliku Stiahnuť. Táto funkcia je teraz viac stabilná a spoľahlivá.

Imerzná čítačka v tutoriáloch

Ak sa Vy, Vaši žiaci alebo žiačky učia programovať prostredníctvom tutoriálov v MakeCode, majú teraz možnosť si vypočuť pokyny. Imerzná čítačka má viacero možností nastavenia, dá sa nastaviť typ hlasu, rýchlosť, ale aj kontrastný text či veľkosť písma.

Pre tých, ktorí majú problémy s čítaním, sú pokyny napísané tak, aby zvýraznili, s ktorým blokom sa pracuje a v akej skupine je možné ho nájsť. Pokyny sú zároveň vyznačené farebne podľa skupiny.

Vylepšenie nahrávania zvuku v simulátore

Aby sa lepšie napodobnili zvuky na fyzickom micro:bite, vylepšilo sa nahrávanie a prehrávanie zvuku aj v simulátore. Teraz môžu žiaci a žiačky experimentovať s nahrávaním zvuku pomocou počítača, kde budú počuť:

  • horšiu kvalitu zvuku pri nižších vzorkovacích frekvenciách (a lepšiu pri vyšších),
  • dlhší čas nahrávania pri nižších vzorkovacích frekvenciách (a kratší pri vyšších),
  • možnosť zmeny rýchlosti prehrávania zmenou výstupnej vzorkovacej frekvencie.

Ďalšie aktualizácie

Ďalšími novinkami je práca na bezpečnosti a súkromí, pričom sa dodržiavajú postupy v súlade s Microsoft Secure Future Initiative. Okrem toho sa aktualizovala aj najnovšia knižnica Blockly. MakeCode túto knižnicu využíva, ale nemali by ste si všimnúť žiadne vizuálne rozdiely.


Učíme s Hardvérom je mojou srdcovkou :) Myslím si, že je dôležité, aby mali žiaci informatiku, ktorá ich niečo naučí a zároveň ich bude baviť. Študovala som učiteľstvo informatiky a anglického jazyka. Neskôr som sa na doktorandskom štúdiu v odbore Teória vyučovania informatiky na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre venovala príprave budúcich učiteľov INF a ich kritickému a tvorivému mysleniu. Momentálne pracujem na Katedre informatiky, Žilinskej univerzity. Zároveň som učila na základných škola v Banskej Bystrici, v Nitre, aktuálne na Obchodnej akadémii v Považskej Bystrici. Som absolventom Komenského inštitútu, IRPU (Individuálny rozvojový program učiteľa) a MIEE (Microsoft Innovative Education Expert).